392358.jpg

"Yhtäläisyydet ihmisten ja muiden kädellisten välillä ovat johtaneet siihen, että tiedemiehet ovat käyttäneet niitä jo vuosia kokeissaan. Näiden yhtäläisyyksien takia kädelliset myös kärsivät valtavasti, mikä tekee niiden käytöstä koevälineinä anteeksiantamatonta.

Kädelliset ovat älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä, joilla on monenlaisia tarpeita. Tämän vuoksi ne kärsivät varsinkin laboratorio-oloissa. Kädellisiä käytetään stressaavissa ja intensiivisissä kokeissa, joissa niihin esimerkiksi istutetaan tarttuvia tauteja tai niille aiheutetaan aivovaurioita. Emme koskaan hyväksyisi, että näin tehtäisiin ihmisille, miksi siis hyväksymme sen lähimpien serkkujemme kohdalla?

Tämä kaikki ei ole vain moraalisesti väärin vaan myös tieteen kannalta hyödytöntä, sillä huolimatta kaikista yhtäläisyyksistä käyttäytymisessämme, kädelliset eivät ole tarpeeksi samanlaisia kuin ihmiset, jotta kokeista saataisiin luotettavia tietoja. Vaihtoehtoisia menetelmiä on olemassa, mutta tutkijoiden ja rahoittajien vastahakoisuuden takia ne eivät ole saaneet tukea. Tarvitaan sitoutumista ja panostusta näihin vaihtoehtoihin, jotta ne voitaisiin todistaa ylivertaisiksi vanhentuneisiin ja epäinhimillisiin testeihin nähden.

Toivoa kuitenkin on, sillä EU:lla on valtaa asettaa pysyvä kielto näille kokeille. Tällä hetkellä direktiiviä 86/609, joka määrittelee eläinkokeiden säännöt Euroopassa, arvioidaan uudestaan. Tämä on paras mahdollisuus vuosiin saada eläinkokeet kädellisillä loppumaan iäksi."

Lähde: http://www.eceae.org/saveprimates/fn/background.html

Allekirjoita vetoomus osoitteessa: http://www.eceae.org/saveprimates/fn/action.html